Roadshow di Medan, Tourism Malaysia Siap Sambut Wisatawan Indonesia

Sebarkan:
Tourism Malaysia bersama Malaysian Association of Travel and Tourism Agents (MATTA) roadshow di Kota Medan, Rabu (3/8/2023). (foto:mm/ist)
MEDAN (MM) – Tourism Malaysia bersama Malaysian Association of Travel and Tourism Agents (MATTA) melakukan roadshow di tiga kota besar Indonesia, salah satunya Kota Medan, Rabu (3/8/2023).

Roadshow dilakukan dalam rangkaian promosi paket wisata Malaysia dengan sejumlah pelaku industri travel Indonesia dan Malaysia dalam sesi Business to Business (B2B).

Delegasi Malaysia diketuai Dato’ Dr. Ammar Abd. Ghapar, Direktur Jenderal Tourism Malaysia serta 30 top agent dari Persatuan agent-agent Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA). 

Turut hadir sejumlah perwakilan pelancongan negeri termasuk Malaysia My Second Home (MM2H), Homestay, Sepang International Circuit (SIC) dan Batik Air .

Selain sesi B2B, pengisian acara Roadshow ke Indonesia juga mengelar networking termasuk majlis makan malam yang turut dihadiri oleh ketua-ketua Asosiasi Pariwisata di Sumatera Utara seperti ASITA, ASTINDO, ASPPI dan AMPHURI serta kunjungan hormat dan perbincangan bersama Kepala Dinas Pariwisata kota Medan.

Dato’ Dr. Ammar dalam amanatnya yang disampaikan Encik Muhammad Zaki Talib, Timbalan Pengarah Bahagian Promosi Antarabangsa (ASEAN), Tourism Malaysia mengatakan, Indonesia adalah salah salah satu pasaran yang penting untuk sektor pelancongan di Malaysia, sebab kedekatan jarak, budaya serta kapasitas penerbangan antara kedua-dua negara yang dapat terus ditingkatkan lagi.

“Pada tahun 2022, Malaysia mencatatkan ketibaan sebanyak 1.481 juta pelancong dari Indonesia dan angka tersebut merupakan yang kedua tertinggi selepas Singapura. Kedudukan ini dilihat terus konsisten dengan ketibaan 704,147 pelancong Indonesia yang dicatatkan pada suku pertama tahun ini,” katanya.

Konsul Jeneral Malaysia sangat mendukung acara ini, beliau menyatakan betapa pentingnya membangun kembali networking diantara kedua negara setelah pandemi, menurut beliau ini juga selayaknya menjadi momentum untuk mengenalkan destinasi baru selain Kuala Lumpur dan Penang seperti Perak, Melaka, Perlis yang akan mengadakan Tahun Melawat Negeri.

Selain itu diharapkan kepada para pelaku pariwisata untuk mengeksplorasi berbagai aktivitas wisata lainnya di Malaysia seperti sport tourism, homestay, MM2H dan edu tourism.   

Dalam sesi bersama Media turut hadir Konsul Jeneral Malaysia di Medan, Encik Aiyub Omar, Encik Rocky Kho Honorary Treasurer Malaysian Association of Tour & Travel (MATTA), Encik Azhan Shafriman Hanif, CEO of Sepang International Circuit (SIC) dan Chan Hon Mun, Tourism Consul/Director Tourism Malaysia Medan. 

Seramai lebih dari 60 top agent kota Medan hadir dan berinteraksi dengan pelaku-pelaku pariwisata Malaysia, diharapkan dari kegiatan ini akan tercipta paket-paket wisata menarik yang akan dinikmati masyarakat Indonesia khususnya Medan, Sumatera Utara. (arie)

Sebarkan:
Komentar

Berita Terkini